Wil je een pretecho maken? Klik hier voor meer informatie.

Bevalling

Wanneer nu precies het moment van het begin van je bevalling aanbreekt, kunnen we je niet vertellen. Wel willen we jullie hier zo goed mogelijk informeren over het verloop tijdens de bevalling en daarmee bijdragen aan een positieve ervaring.

she believed she could so she did

De bevalling

Het gaat beginnen...

Wanneer ga je bellen?

Bij de meeste vrouwen start de bevalling met toenemende buikpijn, ofwel harde buiken die veranderen in weeën. Deze nemen geleidelijk toe in kracht en frequentie. Bij een eerste kind kun je bellen als je een uur lang weeën hebt die om de 4 minuten komen. Een goede wee duurt 1 tot 1,5 minuut en wordt steeds krachtiger. Ben je al een keer bevallen, dan geven we je op het spreekuur een persoonlijk beladvies.

Als je ongerust bent of vragen hebt, kun je ons altijd bellen. 

Tip!

  • Laat je partner ons dienstnummer ook in de telefoon zetten.
  • Regel al in je zwangerschap evt opvang voor je andere kindje(s)

Bevallen in de regio Den Bosch in de zomer van 2024

Ben jij zwanger en uitgerekend in de zomerperiode van 2024? Klik dan op onderstaande knop voor adviezen.

Bevallen in de zomer 2024

Wanneer moet je bellen?

Klik op de button "belinstructie" voor de volledige uitleg. Bij de meeste vrouwen nemen de weeën geleidelijk toe in kracht en frequentie. Bij een eerste kindje moet je bellen als je een uur lang weeën hebt, die elke 4 minuten komen, die allemaal 1 tot 1,5 minuut staan ​​en ze worden steeds krachtiger.

Als je al eerder bent bevallen, geven we je persoonlijk advies tijdens ons spreekuur.

Belinstructie
KIM 3492

Deze verschijnselen zijn normaal tijdens een bevalling:

  • slijm- en bloedverlies. Is het meer dan een menstruatie, bel ons dan.
  • overgeven. Je maag kan op dit moment geen voedsel verteren, omdat je lichaam met wat anders bezig is.
  • bibberen. Dit komt door de spanning, inspanning en de veranderde hormonen.

De laatste loodjes

Het is belangrijk dat je uitgerust begint aan de bevalling. Stel de vragen die je nog hebt aan de verloskundige tijdens de controles.

Pijnbestrijding

Een bevalling is een natuurlijk proces, waarbij we vertrouwen op de kracht van je lichaam. De pijn die je hebt van weeën is niet te vergelijken met pijn van bijvoorbeeld een gebroken been of kiespijn. De weeënpijn geeft aan dat de baarmoedermond zich gaat openen. Het is goed om te beseffen dat dit nodig is voor de geboorte van je kind.

Veelgestelde vragen

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?

Wij begeleiden zowel de thuis- als de poliklinische bevalling als deze plaats vindt tussen de 37 en 42 weken. Ga je eerder bevallen neem dan altijd meteen contact met ons op.

Voor zowel de thuis- als de poliklinische bevalling gelden dezelfde voorbereidingen.

Vanaf 36 weken moet het bed hoog staan. De ideale hoogte is tussen de 70 en 80 centimeter. Je kunt hiervoor bedverhogers (te verkrijgen bij de thuiszorgwinkel van Welkom) of kratten gebruiken. Een extra matras is niet toegestaan. Let op dat de verhoging goed stevig is.

Je dient altijd een kraampakket in huis te hebben. Verder gebruiken we 2 emmers met vuilniszakken tijdens de bevalling. Normale verlichting is tijdens de bevalling meestal voldoende. Voor het eventuele hechten is het prettig als er een staande lamp aanwezig is. Als de bevalling gaat beginnen, zorg dan dat de kamer lekker warm is, dit voorkomt dat de baby te veel afkoelt.

In de brochure van de kraamzorg staat wat je minimaal voor de bevalling nodig hebt wat betreft katoenen luiers e.d. Het is raadzaam om twee warmwater kruiken in huis te hebben.

De kraamhulp wordt in overleg met ons gebeld. De taak van de kraamverzorgster is het ondersteunen van de zorg voor moeder en kind. Daarnaast zorgt zij voor rust en regelmaat in de eerste week. Laat je lekker verwennen door haar, dit draagt bij aan een feestelijk kraambed!

Ook als je poliklinisch gaat bevallen word je begeleid door je verloskundige en een kraamverzorgster. Neem alle papieren die je van het kraamcentrum hebt gekregen altijd mee naar het ziekenhuis.

Wanneer de bevalling voorspoedig is verlopen en als het met jou en je baby goed gaat, dan mag je twee uur na de bevalling naar huis. De kraamverzorgster gaat met je mee naar huis om daar de begeleiding en verzorging voort te zetten.

Zorg dat het fototoestel gereed is, controleer de batterijen en de ruimte op het geheugenkaartje.


Ga je poliklinisch bevallen, zorg dan dat je altijd je patiëntenpas, je ID (identiteitsbewijs) en je zwangerschapskaart bij je hebt. Het advies is om van te voren alvast een patiëntenpas te laten maken, dat kan in het ziekenhuis of op de dependance van het JBZ op de Hoef 90 te Rosmalen (neem ID en zorgverzekeringpas mee).

Hoe ga je om met pijn tijdens de bevalling?

Iedereen weet dat de bevalling pijnlijk is en de ene persoon kan daar beter mee omgaan dan de andere. Wij denken dat het goed is om je te laten informeren en te lezen hoe een bevalling gaat.

Wat kan je thuis aan de pijn doen?

Belangrijk is dat je kunt ontspannen en durft over te geven aan de weeënkracht. Een warm bad of douche, massage of een andere houding kunnen hierbij helpen.
Je kunt een TENS- apparaat huren. Deze werkt door middel van stroompjes die de pijnvezels  beïnvloeden. Het huren van TENS apparaten is te vinden via de zoekmachines op internet. 
Vraag ook altijd begeleiding van de verloskundige als je hieraan behoefte hebt. Een stukje acceptatie van de pijn helpt ook om de weeën op te vangen. Je tegen de weeën verzetten verergert de pijn.

Wat als je de pijn niet meer aan kan?

Een bevalling is een natuurlijk proces, waarbij we vertrouwen op de kracht van je lichaam. De pijn die je hebt van weeën is niet te vergelijken met pijn van bijvoorbeeld een gebroken been of kiespijn. De weeënpijn geeft aan dat de baarmoedermond zich gaat openen. Het is goed om te beseffen dat dit nodig is voor de geboorte van jullie kindje. Als je het idee hebt dat je de grens bereikt hebt, bespreek dit dan altijd met de verloskundige. Mocht het nodig zijn dan is in overleg met de gynaecoloog pijnbestrijding bespreekbaar. Dit wordt alleen gedaan in het ziekenhuis en onder leiding van de gynaecoloog. De reden van overdracht is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moet worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt door middel van een hartfilmpje.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven kun je kiezen voor een ruggenprik, remifentanil-pomp of injectie met pethidine.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding lees dan de folder.

 

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 2069

Maak je keuze