Wil je een pretecho maken? Klik hier voor meer informatie.

Bevalling

Wanneer nu precies het moment van het begin van je bevalling aanbreekt, kunnen we je niet vertellen. Wel willen we jullie hier zo goed mogelijk informeren over het verloop tijdens de bevalling en daarmee bijdragen aan een positieve ervaring.

she believed she could so she did

De bevalling

Het gaat beginnen...
Waar wil je bevallen
Ontsluiting,
Houdingen
Ontsluiting,
Gebroken vliezen
De uitdrijving,
Eindelijk je kindje op je borst
Rol partner en doorknippen navelstreng
De placenta ofwel moederkoek
Hechten
Het gaat beginnen...

Wanneer ga je bellen?

Bij de meeste vrouwen start de bevalling met toenemende buikpijn, ofwel harde buiken die veranderen in weeën. Deze nemen geleidelijk toe in kracht en frequentie. Bij een eerste kind kun je bellen als je een uur lang weeën hebt die om de 4 minuten komen. Een goede wee duurt 1 tot 1,5 minuut en wordt steeds krachtiger. Ben je al een keer bevallen, dan geven we je op het spreekuur een persoonlijk beladvies.

Als je ongerust bent of vragen hebt, kun je ons altijd bellen. 

Tip!

  • Laat je partner ons dienstnummer ook in de telefoon zetten.
  • Regel al in je zwangerschap evt opvang voor je andere kindje(s)
Waar wil je bevallen

Thuis of poliklinisch

De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen.

Het kan ook zijn dat je verloskundige je vanwege medische redenen adviseert om in het ziekenhuis te bevallen. In veel ziekenhuizen zijn er regelmatig rondleidingen. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze. Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

Downloads & links

Thuis of in het ziekenhuis
Ontsluiting,

de latente fase

Wij begeleiden je tijdens de zwangerschap en bereiden je voor op de periode dat de baby wordt geboren. Iedere vrouw ervaart een zwangerschap anders. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en grenzen aan te geven.

Het onderscheid tussen voorweeën en beginnende weeën wordt duidelijk als je merkt dat de samentrekkingen van de baarmoeder elkaar steeds sneller opvolgen, de samentrekkingen steeds langer duren en steeds pijnlijker worden. De eerste fase van de bevalling heet de latente fase. Dit is de fase van 0 tot 3 cm ontsluiting. De weeën komen regelmatig, maar duren vaak nog geen volle minuut. Je kunt ze nog goed opvangen en je krijgt tussendoor genoeg pauze om even bij te komen. Probeer in deze fase een beetje door te gaan waar je mee bezig was, zoek wat afleiding. Voor enkele vrouwen die bevallen van hun eerste kind is dit een zeer langdurige fase. Zeer lange baringen, ontstaan of worden zo beoordeeld doordat de beginfase soms al een dag duurt. Spaar dus je energie en probeer nog een beetje te slapen als dat lukt. Paracetamol en een warme douche of kruik kan in deze periode wel wat verlichting geven, n beetje afleiding zoeken, de laatste was even doen, even strijken etc.

Tijd om oppas te gaan regelen of standby te houden voor broertjes en zusjes als de volgende fase begint.

Houdingen

Om te ontspannen

Wist je dat je minder pijn hebt als je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Het helpt je te ontspannen, waardoor de bevalling korter kan duren. Probeer uit wat voor jou het beste voelt! 

  • een wee staand opvangen, terwijl je wiegt met je heupen of leunt op een tafel of stoel
  • op een krukje zitten of op een skippybal
  • voorover hangen op de tafel of het  aanrechtblad
  • op je handen en knieën zitten bij rugweeën
  • rondlopen
  • zitten op de baarkruk tijdens het persen
  • staan of zitten onder de warme douche 
Ontsluiting,

de actieve fase

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.

Buik- en rugweeën

Sommige vrouwen vinden de pijn van de weeën goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rugweeën doen volgens sommige vrouwen meer pijn dan buikweeën.

Ontsluitingsweeën

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Dat wordt ‘ontsluiting’ genoemd. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het eind in zicht! De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Gebroken vliezen

Helder of...

De vliezen breken meestal pas na een tijd weeën. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen mee om je baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. Als de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, breekt de verloskundige ze pas aan het eind van de ontsluiting. Of soms eerder, als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit ‘droog’ ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie. De baby staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Je temperatuur wordt na het breken van de vliezen gemeten om een eventuele infectie snel te ontdekken.

De uitdrijving,

het persen

Als je genoeg ontsluiting hebt om je kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. De verloskundige zal meestal eerst een inwendig onderzoek doen om zeker te weten of de ontsluiting volledig is. Door de grote opening van je baarmoedermond is het hoofdje naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken. Dit is een beginnende persdrang. Je kunt het niet tegenhouden. Het geeft aan dat de baby naar buiten kan. De persweeën komen meestal om de 5 minuten. Ze zijn heel sterk.

Meepersen

Het einde is in zicht. Goede persweeën doen al veel werk. Je mag nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus. Alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.

Eindelijk je kindje op je borst

Eindelijk je kindje op je borst

Gelijk na je bevalling wordt je baby op je blote borst of buik gelegd. Als jouw gezondheid en die van je kindje het toestaan, blijft hij of zij daar in ieder geval het eerste uur liggen. Dit huid-op-huidcontact is heel waardevol. Het houdt je kleine warm, verlaagt stress en vormt de basis voor de hechting tussen jou en je baby.

Jij, je partner en je baby kunnen elkaar zo rustig leren kennen. Eindelijk kunnen jullie het uiterlijk van je kindje bewonderen.

Rol partner en doorknippen navelstreng

Rol partner en doorknippen navelstreng

De navelstreng is de verbinding tussen jouw baby en de placenta (moederkoek). De navelstreng is 50 tot 60 centimeter lang en bevat belangrijke stamcellen. De placenta neemt zuurstof en belangrijke voedingsstoffen op, dat via de navelstreng aan je kindje wordt gegeven. Ook worden er via de placenta hormonen en antistoffen aan je baby gegeven. Naarmate de bevalling dichterbij komt, gaat de placenta minder werk doen. Zo kan het lichaam van jouw baby alvast leren om zelf te overleven. 

Na negen maanden word je als moeder 'gescheiden' van je kind. Het is dan ook extra bijzonder dat de partner de baby losmaakt. De navelstreng is een beetje taai, maar niet moeilijk om door te knippen. Je hoeft je hierop niet voor te bereiden. Na het doorknippen van de navelstreng kan de hechting plaatsvinden. Jullie zijn een gezin! 

De placenta ofwel moederkoek

Hoe werkt dat nu?

De placenta, ofwel moederkoek neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je kind. Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht. Deze beschermen je baby tot ongeveer drie maanden na de geboorte tegen verschillende soorten infecties. 

Afvalstoffen en koolzuur van je baby gaan de andere kant op: via de navelstreng naar de placenta. De placenta geeft dat weer door aan jouw bloed, zodat je lichaam de afstoffen van je kindje opruimt. De navelstreng en placenta zijn dus van levensbelang.

Hechten

Hechten

Tijdens de bevalling kunnen er gemakkelijk scheurtjes in de wand van de vagina en in de huid tussen de vagina en anus ontstaan. Deze scheurtjes worden naar grootte en diepte ingedeeld. Voor een goede genezing is het nodig dat grotere scheurtjes gehecht worden.

Bij het hechten gebruikt de verloskundige of gynaecoloog meestal oplosbaar hechtdraad. Deze lossen binnen tien dagen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het hechten na de bevalling duurt zo'n 15 tot 45 minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de scheur of knip.

Bevallen in de regio Den Bosch in de zomer van 2024

Ben jij zwanger en uitgerekend in de zomerperiode van 2024? Klik dan op onderstaande knop voor adviezen.

Bevallen in de zomer 2024

Wanneer moet je bellen?

Klik op de button "belinstructie" voor de volledige uitleg. Bij de meeste vrouwen nemen de weeën geleidelijk toe in kracht en frequentie. Bij een eerste kindje moet je bellen als je een uur lang weeën hebt, die elke 4 minuten komen, die allemaal 1 tot 1,5 minuut staan ​​en ze worden steeds krachtiger.

Als je al eerder bent bevallen, geven we je persoonlijk advies tijdens ons spreekuur.

Belinstructie
KIM 3492

Deze verschijnselen zijn normaal tijdens een bevalling:

  • slijm- en bloedverlies. Is het meer dan een menstruatie, bel ons dan.
  • overgeven. Je maag kan op dit moment geen voedsel verteren, omdat je lichaam met wat anders bezig is.
  • bibberen. Dit komt door de spanning, inspanning en de veranderde hormonen.

De laatste loodjes

Het is belangrijk dat je uitgerust begint aan de bevalling. Stel de vragen die je nog hebt aan de verloskundige tijdens de controles.

Pijnbestrijding

Een bevalling is een natuurlijk proces, waarbij we vertrouwen op de kracht van je lichaam. De pijn die je hebt van weeën is niet te vergelijken met pijn van bijvoorbeeld een gebroken been of kiespijn. De weeënpijn geeft aan dat de baarmoedermond zich gaat openen. Het is goed om te beseffen dat dit nodig is voor de geboorte van je kind.

Veelgestelde vragen

Hoe bereid ik me voor op de bevalling?

Wij begeleiden zowel de thuis- als de poliklinische bevalling als deze plaats vindt tussen de 37 en 42 weken. Ga je eerder bevallen neem dan altijd meteen contact met ons op.

Voor zowel de thuis- als de poliklinische bevalling gelden dezelfde voorbereidingen.

Vanaf 36 weken moet het bed hoog staan. De ideale hoogte is tussen de 70 en 80 centimeter. Je kunt hiervoor bedverhogers (te verkrijgen bij de thuiszorgwinkel van Welkom) of kratten gebruiken. Een extra matras is niet toegestaan. Let op dat de verhoging goed stevig is.

Je dient altijd een kraampakket in huis te hebben. Verder gebruiken we 2 emmers met vuilniszakken tijdens de bevalling. Normale verlichting is tijdens de bevalling meestal voldoende. Voor het eventuele hechten is het prettig als er een staande lamp aanwezig is. Als de bevalling gaat beginnen, zorg dan dat de kamer lekker warm is, dit voorkomt dat de baby te veel afkoelt.

In de brochure van de kraamzorg staat wat je minimaal voor de bevalling nodig hebt wat betreft katoenen luiers e.d. Het is raadzaam om twee warmwater kruiken in huis te hebben.

De kraamhulp wordt in overleg met ons gebeld. De taak van de kraamverzorgster is het ondersteunen van de zorg voor moeder en kind. Daarnaast zorgt zij voor rust en regelmaat in de eerste week. Laat je lekker verwennen door haar, dit draagt bij aan een feestelijk kraambed!

Ook als je poliklinisch gaat bevallen word je begeleid door je verloskundige en een kraamverzorgster. Neem alle papieren die je van het kraamcentrum hebt gekregen altijd mee naar het ziekenhuis.

Wanneer de bevalling voorspoedig is verlopen en als het met jou en je baby goed gaat, dan mag je twee uur na de bevalling naar huis. De kraamverzorgster gaat met je mee naar huis om daar de begeleiding en verzorging voort te zetten.

Zorg dat het fototoestel gereed is, controleer de batterijen en de ruimte op het geheugenkaartje.


Ga je poliklinisch bevallen, zorg dan dat je altijd je patiëntenpas, je ID (identiteitsbewijs) en je zwangerschapskaart bij je hebt. Het advies is om van te voren alvast een patiëntenpas te laten maken, dat kan in het ziekenhuis of op de dependance van het JBZ op de Hoef 90 te Rosmalen (neem ID en zorgverzekeringpas mee).

Hoe ga je om met pijn tijdens de bevalling?

Iedereen weet dat de bevalling pijnlijk is en de ene persoon kan daar beter mee omgaan dan de andere. Wij denken dat het goed is om je te laten informeren en te lezen hoe een bevalling gaat.

Wat kan je thuis aan de pijn doen?

Belangrijk is dat je kunt ontspannen en durft over te geven aan de weeënkracht. Een warm bad of douche, massage of een andere houding kunnen hierbij helpen.
Je kunt een TENS- apparaat huren. Deze werkt door middel van stroompjes die de pijnvezels  beïnvloeden. Het huren van TENS apparaten is te vinden via de zoekmachines op internet. 
Vraag ook altijd begeleiding van de verloskundige als je hieraan behoefte hebt. Een stukje acceptatie van de pijn helpt ook om de weeën op te vangen. Je tegen de weeën verzetten verergert de pijn.

Wat als je de pijn niet meer aan kan?

Een bevalling is een natuurlijk proces, waarbij we vertrouwen op de kracht van je lichaam. De pijn die je hebt van weeën is niet te vergelijken met pijn van bijvoorbeeld een gebroken been of kiespijn. De weeënpijn geeft aan dat de baarmoedermond zich gaat openen. Het is goed om te beseffen dat dit nodig is voor de geboorte van jullie kindje. Als je het idee hebt dat je de grens bereikt hebt, bespreek dit dan altijd met de verloskundige. Mocht het nodig zijn dan is in overleg met de gynaecoloog pijnbestrijding bespreekbaar. Dit wordt alleen gedaan in het ziekenhuis en onder leiding van de gynaecoloog. De reden van overdracht is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moet worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt door middel van een hartfilmpje.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven kun je kiezen voor een ruggenprik, remifentanil-pomp of injectie met pethidine.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding lees dan de folder.

 

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 2069

Maak je keuze